Kulak Zarı Deliği
Orta kulak enfeksiyonlarında kulak zarında kendiliğinden bir yırtılma görülebilir. Bu durumda kulak yolu girişinde kanlı iltihabi bir akıntı izlenir. Uygun tedavi ile çoğu kendiliğinden kapanır. Tedavi edilmeyen orta kulak sıvı birikmeleri uzun dönemde kulak zarında çökme ve delinmelere neden olabilir.
Genellikle delik büyüdükçe, işitme kaybı da artar. Deliğin kulak zarındaki yeri de işitmeyi etkiler. Kulak zarındaki deliğin en sık nedeni çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlar ve kulağa alınan darbelerdir. Kulak zarı, ani bir darbe veya patlama sonucu delinmişse, işitme kaybı fazla olabilir ve kulak çınlaması da şikâyetlere eklenebilir. Bu durumda işitme zamanla geri döner ve kulak çınlaması birkaç gün içinde azalır. Kulak zarı deliğine bağlı sürekli iltihap olması, ileri derecede işitme kaybına yol açabilir.
Deliğin tedavisine başlamadan önce, işitme testi yapılmalıdır. Kulak zarının onarılması'nın faydaları duş yaparken, banyoda veya yüzerken orta kulağa su kaçmasını önlemek, işitmeyi artırmak ve çınlamayı azaltmaktır. Delik çok ufaksa, kulak-burun-boğaz hekimleri kendi kendine kapanıp kapanmayacağını anlamak için bir süre takip etmeyi tercih edebilir. Hekiminiz, mikroskop altında, yeniden kapanması için delik kenarlarını, kimyasal bir madde ile uyarıp üzerine bir kâğıt parçası koyabilir. Kulak zarının kapanması ile genellikle işitmede bir iyileşme hissedilir. Deliğin tam kapanması için birkaç kez (bir, iki kez) yamalama işlemi gerekebilir. Hekiminiz tarafından yapılan bu yamalama işlemiyle hekim zardaki deliğin tam ve iyi olarak kapanmayacağına kanaat getirirse, operasyon planlanır. Birçok operasyon yöntemi vardır ama hepsinde temel ilke, deliği hastanın kendisinden alınan dokularla tamir edip eğer orta kulak kemiklerinde hasar varsa düzeltip iyileşmeye bırakmaktır. Operasyon çoğunlukla deliğin tam olarak kapanmasını ve işitmenin düzelmesini sağlar.