Gıdı Estetiği
Hastanın genetik özellikleri boynunun anatomik yapısı uzunluğu ve genişliği gibi etmenler gıdı şeklini ve yağlanma oranını belirlemektedir. Kilo alma ve vücuttaki yağ miktarının artması da yine gıdı bölgesinde yağ dokusunun artışına neden olabilir. İlerleyen yaşla beraber insan derinin yenilenme kabiliyetini ve elastikiyetini kaybetmesi de gıdı sarkmasında etkilidir.
Gıdı estetiği 20’li yaşlardan itibaren gıdı bölgesinde problem olan tüm bireylere uygulanabilen bir operasyondur. Kişinin sağlık durumunun operasyona uygun olması gerekir.
Gıdı aldırma operasyonu, çenenin alt bölümündeki yağ dokunun alınmasıdır. Gıdı problemi olan hastalarda genellikle alt çenede küçük ve geride bir görünüm olmaktadır. Bu nedenle elde edilen yağ doku belirli işlemlerden geçirilerek çene ucunda ve jawline bölgesinde dolgu olarak kullanılabilmektedir. Böylelikle daha kesin çene hatları elde etmek mümkündür. Az bir kısım hastada çene gelişiminin daha da az olduğu durumlarda ise gıdı yağ alma işlemine ek olarak çene ucu implantı uygulanabilmektedir. İşlem yaklaşık 1 saat sürmekte olup lokal veya genel anestezi ile yapılabilmektedir. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilebilmektedir. Ameliyat sonrası yaklaşık 1 hafta bandaj uygulaması yapılmaktadır. Gıdı bölgesinde derinin oturması ve esneklik kazanması ise bir kaç ayı bulmaktadır. İlk haftalarda ödem sık görülen bir durumdur. Hastanın verilen ilaçları düzenli alması beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. İyileşme dönemi boyunca sigara kullanımı önerilmemektedir. Ayrıca hastanın psikolojik olarak da böyle bir değişime hazır olması önemlidir. Gıdı estetiğinin etkisi ve kalıcılığı yıllarca sürmektedir.
Cerrahi işlem istemeyen hastalarda ise gıdı eritici mezoterapi uygulamaları mevcuttur. Gıdı bölgesine yapılan enjeksiyonlar ile gıdı bölgesinde belli oranlarda incelme sağlanabilmektedir.